Fontos üzenetek:

  • Ha az adatbázis működésében hibát észleltek, kérjük mentsetek róla képernyőképet (Print Screen) és küldjétek el a map@mme.hu e-mail címre, a hiba leírásával együtt!
  • Figyelmetekbe ajánljuk, hogy a Hírek menüpont alatt elérhetőek a MAP-al kapcsolatban írt legfrissebb cikkek, melyek számos praktikus információval szolgálnak!

 

Kedves érdeklődő Madármegfigyelő!
Az Európai Madárszámlálási Tanács (EBCC) meghirdette az EBBA2 program terepi adatgyűjtését (European Breeding Bird Atlas 2), annak érdekében, hogy a világszerte elismert, az 1980-as, 90’-es években készült Európa Fészkelő Madarainak Atlasza óta történt változásokat részletesen megismerjük egy új, 2020-ban tervezett megjelenésű könyv révén. Az új EBCC Atlasz több mint 50 ország, több mint 500 fészkelő madárfajának elterjedését és állományaik sűrűségét mutatja majd be, több mint 5 000 db 50*50 km-es UTM négyzetre vonatkozóan. Elkészültéhez több mint 50 000 önkéntes felmérő terepi munkájára lesz szükség.
A hazai madarászok a „Ponttérképezés” nevű program keretében gyűjtöttek adatokat annak idején az európai léptékű munkához, azonban a Magyarországon fészkelő madárfajok részletes hazai atlaszának elkészítésére akkor nem volt lehetőség.
Drámai változások zajlanak Európában és hazánk természeti környezetében is, gondoljunk csak a klímaváltozásra, a mezőgazdasági élőhelyeken zajló átalakulásokra, az utak, települések terjeszkedésére, amely hatások pontos feltárásában a madaraknak, mint indikátor (jelző) élőlényeknek kitüntetett szerepük van, jelentős részben azért, mert nincs még egy olyan élőlénycsoport, amelyről olyan kiterjedt és felkészült megfigyelő hálózat tud adatokat szolgáltatni, mint a madármegfigyelők népes tábora!

2014-ben egy olyan madármegfigyelő programot indítunk el, melyhez mérhető korábban nem volt hazánkban. Eredményeképpen aktív részesei leszünk a rendkívüli jelentőségű európai munkának, és ugyanakkor elkészül majd a fészkelő madárfajok első részletes magyar Madáratlasza. Ez nemcsak a hazai fészkelő fajok előfordulásáról, hanem azok mennyiségének az országon belüli eloszlásáról is tájékoztat majd. Mindezt úgy, hogy a továbbiakban folyamatosan frissíthetjük annak adatait, a nagyszámú közreműködő és a kialakításra kerülő online adatbázis révén. Több száz felmérő, sok-sok ezer terepi megfigyeléssel töltött óra és sok millió adatrekord szükséges majd ehhez a jelentős munkához.

 
Hogyan tudsz közreműködni ebben a meghatározó jelentőségű munkában?
  • A résztvevőknek egyedül vagy másokkal összefogva kell egy kiválasztott 10*10 km-es UTM négyzetet felmérni, lehetőleg egy év alatt.
  • A kiválasztott 10*10 km-es UTM négyzetben lévő 16 db 2.5*2.5 km-es UTM négyzetet kell felkeresni a fészkelési időszakban, minden négyzetet legalább 2 alkalommal reggel-délelőtt és egy alkalommal este/éjszaka.
  • A résztvevőknek a terepi munkájuk során teljes fajlistát kell készíteni, a praktikusan összeállított MAP terepnaplóban, a bejárt 2.5*2.5 km-es UTM négyzetben látott és azonosított minden madárfajról, megadva azt, hogy milyen valószínűséggel fészkelhet a bejárt területeken (a megfigyelések alapján). A ritka- és telepesen fészkelő fajok előfordulása esetén meg kell adni a megfigyelés helyét és a párok becsült számát is.
  • Amennyiben nem tudsz egy teljes 10*10 km-es négyzet felmérésében részt venni, akkor nagy segítség, ha egy előre kiválasztott 2.5*2.5 km-es UTM négyzetben elvégzed a gyakori madárfajok számlálását a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) módszerei alapján, s emellett fajlistákat készítesz a MAP terepnaplóban a bejárások során megfigyelt fajokról.
  • Ha bárhol madarászol az országban, akkor mindig készíts fajlistát a MAP terepnaplóban, megadva, hogy mely 2.5*2.5 km-es UTM négyzetben végezted a megfigyeléseket.
  • Az online elérhető adatbázis (map.mme.hu) révén zajlik majd az MAP terepnapló adatok feltöltése és a program aktuális helyzetének áttekintése, az eredmények folyamatosan frissített bemutatása.

 

Az ördög persze a részletekben rejlik! Ha felkeltettük érdeklődésedet, akkor látogass el a MAP adatbázisába (map.mme.hu) és olvasd el az ott elérhető Programismertetőt (vagy töltsd le PDF-ben!), keress meg néhány számodra közeli négyzetet az áttekintő térképen (Térképek / Áttekintő térkép), nyomtasd ki, töltsd le a MAP adatlapot (Letöltések oldal), s reggel már indulhatsz is egy MAP felmérésre! Ha kipróbáltad, s úgy döntesz, hogy belevágnál a felmérésekbe, jelezd ezt nekünk (map@mme.hu)! Ezután mi hamarosan megküldjük a praktikus (A6-os méretű) MAP terepnaplókat.

 

Csatlakozz a MAP-hoz, légy részese hazánk eddigi legnagyobb terepi madártani felmérésének!


A felhívás letölthető és nyomtatható formátumban (1 oldal, PDF formátum, 475 kB) >>